Värmepumpar

Hur fungerar en värmepump?

En värmepump är en teknisk anordning som flyttar värme från ett kallt ställe till ett varmt ställe. En villavärmepump tar alltså energi utomhus och släpper ut värmen inne i huset, ungefär som ett kylskåp – fast baklänges.

Då en luftvärmepump arbetar med uteluft blir den olika effektiv beroende på vilken temperatur det är, men även planlösningen i huset påverkar hur bra anläggningen arbetar. Ju öppnare planlösning, desto mer effektiv blir värmepumpen.

Energitillförsel

För att värmepumpen ska kunna arbeta måste man tillföra energi, i det här fallet ström från ditt proppskåp. Jämfört med att mata samma ström i elradiatorer eller en elpatron får man upp till fem gånger mer värme i huset genom att låta en värmepump hämta värmen utifrån istället.

En luftvärmepump är ett komplement till det befintliga värmesystemet. Därför är det viktigt att man inte stänger av sina vanliga element, utan bara sänker termostaterna till ca 4-5°C under önskat värde på värmepumpen. Skulle inte luftvärmepumpen klara uppvärmningen i hela huset, exempelvis när det blir riktigt kallt ute, hjälper de vanliga elementen till med stödvärme.

Bilder från värmepumpsinstallation

Därför kan man aldrig välja en luftvärmepump som är för stor. Skulle man däremot välja en modell som är för liten, så får anläggningen arbeta för hårt och det kan bli svårt att nå önskad temperatur. Detta kan innebära ett onödigt hårt slitage på maskinens olika delar.

Fråga alltid en värmepumpsexpert om dimensioneringen, så blir det rätt maskin för just din fastighet redan från början.

Nykundserbjudande

mars 6, 2019

Låter värmepumpen illa?

oktober 18, 2018
Vi har regelbundet kontakt med våra kunder och rekommenderar dem att beställa en översyn...