Aircondition

Luftkonditionering, aircondition (AC), klimatanläggning eller kylmaskin. Kärt barn har, som bekant, många namn. Rent tekniskt fungerar de som ett kylskåp eller en värmepump – fast baklänges. Det blir svalt inne och överskottsvärmen skickas ut.

Den huvudsakliga skillnaden mellan en luftvärmepump och en AC är användningsområdet: där värmepumpen används för effektiv uppvärmning används aircondition för att kyla ner rummet och skapa svalka. För att kunna värma ett hus när det är minusgrader ute behöver en luftvärmepump vissa anpassningar – som en svensk AC inte behöver.

Självklart är det precis lika enkelt att kyla kontoret, garaget, konferensrummet eller verkstaden under våra varmaste sommarmånader. Att kyla ner stora lokaler för företag är en av våra huvudsakliga verksamheter.

En AC kan även fungera som avfuktare i exempelvis en tvättstuga, ett poolrum eller i källaren.

Vad kostar kyldrift?

Det finns ett seglivat rykte om att det skulle vara väldigt dyrt att köra en AC. Det stämmer i varmare länder, där det är sommar och sol året runt, men här i Skandinavien har vi helt andra förhållanden.

Eftersom våra somrar är korta och sällan går över 26 ºC behöver din AC oftast bara jobba några veckor per år och temperaturen behöver bara pressas ner några få grader jämfört med utomhus.

Kostnaden blir alltså inte större än några hundralappar, för en normalstor villa i Mellansverige, under en hel säsong. Det förutsätter att du kör din AC på rätt sätt och inte har dörrar eller fönster öppna i onödan.

Många av de tusentals kylmaskiner vi monterat genom åren har en dedikerad elmätare som stödjer dessa slutsatser.

Aktiv luftrening

När din luftkonditionering går så renas luften från damm, pollen och röklukt genom flera filter. Många maskiner har även ett joniseringsaggregat eller andra funktioner för att rena luften i ditt hem.

När du kyler ett rum så tar maskinen även bort fukt, så att luften blir torrare och därför också känns fräschare. Detta märks speciellt i slutet av sommaren (rötmånaden).


Fristående kylaggregat

Den mest klassiska modellen av en AC är en fristående enhet, med en grov slang som leder bort värmen genom ett fönster eller en ventil. Det här är en prisvärd lösning och kylmaskinen går att stuva undan i ett förråd när den inte används.

Nackdelen är att kompressorn hamnar inomhus, vilket kan störa den som är ljudkänslig. Fristående kylaggregat är heller inte lika effektiva som en AC med separat utomhusdel.

Väggmonterad AC

Det vanligaste sättet att kyla ett hem är med en väggmonterad AC med separat utomhusdel (så kallad duo-split). Alltså en klassisk luftvärmepump, men utan de speciella anpassningar som krävs för värmedrift i våra kalla klimat.

Vid nyinstallation eller utbyte av en äldre AC rekommenderar vi Toshiba, Fujitsu eller Panasonic. Dessa kylmaskiner tillhör några av marknadens bästa. En normal sommar har vi de vanligaste modellerna i lager, så att vi kan erbjuda en snar installation utan onödiga leveranstider.

Många av våra kunder väljer att sätta en vanlig luftvärmepump istället, för att få med både kyla- och värme i samma maskin. På dessa installationer kan vi dessutom lämna fem års garanti – till skillnad från två år på en AC.

Fördelen med en duo-split är att de är effektiva, diskreta och näst intill ljudlösa inomhus. Med en fast installation blir det däremot dyrare än ett fristående kylaggregat och du kan inte ställa undan din AC i förrådet under vintermånaderna.


Vad behöver jag för AC?

Det är svårt att sprida kyla mellan olika rum i ett hus och därför blir placeringen väldigt viktig. En öppen planlösning är givetvis en fördel, men oftast kan vi hitta en smart lösning som fungerar även i hus med flera väggar.

Det är också viktigt att välja en AC med tillräckligt mycket kyleffekt för att räcka till i ditt hus. En liten kylmaskin kommer att behöva arbeta onödigt hårt och räcker i värsta fall inte till för att uppfylla dina behov. Då är hela investeringen bortkastad.

Fråga alltid en kylexpert om råd innan du bestämmer dig, så att det blir rätt AC-aggregat för just din fastighet. Självklart förutsättningslöst och kostnadsfritt inom hela Örebro län.

Kostnadsfritt hembesök

Värdet av svalka

För varje grad över 21 ºC minskar din mentala prestations­förmåga med 5 % och olycks­falls­risken ökar med 3 %.

Du har alltså redan vid 26 ºC förlorat en fjärdedel av din mentala kapacitet och ökat risken för olyckor med 15 %.

Vad är det värt?

Värme eller kyla?

Alla luft­värme­pumpar kan kyla som en AC, men de flesta kyl­maskiner kan inte värma på vintern.

En värme­pump för nordiskt klimat är byggd med funktioner som klarar våra kalla vintrar. Därför väljer många att installera en värmepump istället för bara en AC utan värme.

Värmepumpar

Vad kostar kyla?

Med en effektiv kyl­anläggning (AC) får du svalt och skönt i sov­rummet för mindre än en krona per natt.

Det finns alltså inte längre några ursäkter för att ligga och svettas hela sommaren.

Du kyler stora delar av din bostad eller ditt kontor för några hundra­lappar per sommar.

Adress

Radiatorvägen 9, 702 27 Örebro

019 58 27 00
info@hemmastadd.se

Följ oss på sociala medier

Värmepumpsexpert