Service

Effekten på en luftvärmepump eller AC minskar med tiden, eftersom damm och smuts täpper igen lamellerna i innerdelens värmeväxlare. Med en grundlig service kan du se till att din värmepump blir som ny igen – vilket minskar slitaget på alla rörliga delar och ökar livslängden.

Det är alltså damm, smuts och mikropartiklar som leder till att effektiviteten minskar, energiförbrukningen ökar och i värsta fall att delar börjar gå sönder. När lamellerna i värmeväxlaren är täcka med damm kommer luften inte längre att cirkulera lika bra genom maskinen. Fläktarna och kompressorn är extra känsliga för denna ökade belastning.

Var vaksam på:

 • Konstiga ljud
 • Lukt i utblåsluften
 • Vatten som rinner fel
 • Minskad kyla/värme
 • Ökad elförbrukning

Enda sättet att åtgärda problemen är att skruva ner innerdelen i smådelar och torka av eller tvätta rent fläkttrumman, värmeväxlaren och de andra rörliga delarna.

Ingenting varar för evigt, men en luftvärmepump eller AC kan leva i många år om du tar väl hand om den. Det finns inga underhållsfria värmepumpar, men med regelbunden service kan en värmepump från ett välkänt varumärke fungera och vara effektiv i 10-15 år.

Förbyggande service minimerar även risken för kostsamma reparationer.

När behövs service?

En luftvärmepump som sitter i en helt vanlig villa och värmer under större delen av året behöver service med två till fyra års intervall. Lite oftare om värmepumpen går hårt eller sitter i en dammig miljö. Mer sällan om det är en ren kylanläggning eller den bara arbetar i ett mindre utrymme.

Om du upptäcker konstiga ljud, att det luktar illa om innerdelen, att det rinner vatten på konstiga ställen eller att din värmepump inte värmer eller kyler lika bra som tidigare så är det definitivt dags att beställa service. Ett annat tecken kan vara att elräkningarna oförklarligt ökar.

Hur går en service till?

När du beställer en service gör vi en ordentlig genomstädning av både inomhus- och utomhusdelen. Vi kontrollerar funktion, fastsättning, kondensavrinning och elanslutningar. Servicen avslutas med provkörning och uppmätning av kyl- och värmedrift.

 • Rengöring av inomhusdelen
 • Grovstädning av utomhusdelen
 • Kontroll av alla fläktlager
 • Test av dräneringsslang
 • Effektmätning
 • Serviceprotokoll

När allt är klar får du ett protokoll på vad vi har gjort för åtgärder och vilka mätvärden din anläggning levererar. Det brukar också vara dags att byta eventuella partikelfilter vid dessa servicetillfällen.

*” anger obligatoriska fält

Beställ service

Adress*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Plötsligt stopp

Om din värmepump plötsligt stannar, blinkar eller visar en felkod så behöver du prata med en tekniker.

Ring: 019 58 27 00

Akutlinje

Reparation

Vi utför service och reparation på alla luft­värme­pumpar, oavsett märken och fabrikat.

Du kan beställa fel­sökning och reparation av alla trasiga luft­värme­pumpar. Vi tar hand om reklamation och garanti­ärenden på Toshiba, Fujitsu och Panasonic.

Service­intervall

Det är lagom att serva din luft­värme­pump med två till fyra års intervall.

Exakt hur ofta du måste göra service beror på hur dammigt det har blivit i inner­delen – för det är smutsen som stoppar luft­flödet och gör maskinen mindre effektiv över tid.

För en kyl­anläggning varierar service­intervallet ännu mer.

Adress

Radiatorvägen 9, 702 27 Örebro

019 58 27 00
info@hemmastadd.se

Följ oss på sociala medier

Värmepumpsexpert