Frågor & svar

Vilken värmepump är bäst?

Det finns många bra och kända varu­märken på marknaden i Sverige. Vi har valt att lager­hålla alla de vanligaste modellerna från Toshiba, Fujitsu eller Panasonic. På dessa luft­värme­pumpar lämnar vi fem års garanti – om vi både får leverera maskinen och göra installationen.

Hur mycket pengar kan jag spara?

Din värmepump drar ström för att kunna arbeta. Jämfört med att mata in samma mängd el i en elradiator får du upp till fem gånger mer värme i huset. Men hur fungerar det?

Elradiatorn omvandlar el till värme ett-till-ett. Värmepumpen istället hämtar energin från luften utomhus och sprider ut den inne i huset. För att göra det arbetet behöver visserligen kompressorn och fläktarna elektricitet – men utväxlingen blir i genomsnitt ungefär fem gånger mer per kilowatt ström.

Vad krävs för att ni ska installera hos mig?

Din fastighet bör ligga inom en timmes bilresa från Örebro och det måste gå att komma åt platsen där inner­delen och ute­delen ska sitta. Om du har ett hus som ligger längre bort kan vi säkert hitta en lösning som fungerar då också.

Är en värmepump miljövänlig?

Vi människor påverkar vår miljö på ett onödigt sätt, med dåligt isolerade hus och ineffektiva uppvärmningsmetoder. Jämfört med direktverkande el är en luftvärmepump ungefär fem gånger mer effektiv, så investeringen är både ekonomiskt smart och ett enkelt sätt att minska dina avtryck på klimatet.

När värmepumpen gjort sitt, efter cirka tio-femton år, så går nästan 100 % av materialet att återvinna. Det finns tydliga regler och rutiner för hur vi som ackrediterad installatör ska ta hand om den klimatskadliga gasen (köldmediet) i systemet.

Jobbar ni även med företagskunder?

Halva vår omsättning är på den kommersiella sidan, där vi arbetar med bland annat restauranger, bensin­stationer, livsmedels­­butiker, florister och kontors­­hotell.

Vi servar och reparerar alla vanliga kylfabrikat på marknaden och vid ny­installation sköter vi normalt sett hela projekteringen från idé till färdig installation.

Är en luft­värmepump underhållsfri?

Det finns ingen maskin som går år efter år utan service och underhåll. Vi rekommenderar att du servar din luft­­värme­­pump med två till fyra års intervall.

Exakt hur ofta du måste göra service beror på hur dammigt det har blivit i inner­delen – för det är smutsen som stoppar luft­flödet och gör maskinen mindre effektiv över tid. För en kyl­­anläggning kan service­intervallet variera ännu mer.

Är inte AC svindyrt?

I en vanlig svensk villa kostar det bara några hundra­lappar att köra aircondition under en hel sommar – om du gör det på rätt sätt och inte har dörrar eller fönster öppna i onödan. Det är givetvis lika enkelt att kyla lägenheten, kontoret, verkstaden eller butiken.

Visste du att din mentala förmågan minskar med 5 % för varje grad över 21 ºC? Redan vid 26 ºC har du alltså förlorat en fjärdedel av din kapacitet. Med en AC får du det svalt på sommaren och kan fokusera bättre. Vad är det värt?

Vad ingår i en standardinstallation?

Det finns ingen standardkund, inget standardhus och inga standardinstallationer. Ditt hus och dina behov är unika och vi ser därför alla installationer som speciella (men inte nödvändigtvis avancerade).

De flesta installationer slutar på under fyra meter rör och en håltagning i ytterväggen. Ibland blir det en mer avancerad lösning, men i så fall diskuterar vi alla för- och nackdelar med olika tänkbara förslag – och hittar en lösning som passar just dig och din fastighet.

Min värmepump är trasig. Vad gör jag?

Om din värmepump oväntat stannar, blinkar eller visar en felkod så behöver du prata med en värme­pumps­expert. Vi utför service och reparation på alla luft­­värme­­pumpar, oavsett märke och fabrikat.

Du kan beställa fel­­sökning och reparation av alla trasiga luft­­värme­­pumpar. Vi kan ta hand om reklamation och garanti­­ärenden för Toshiba, Fujitsu och Panasonic.

Jag känner inte igen mig i er beskrivning av en normal installation. Hur gör vi?

Om du tänker dig en speciell lösning, som inte kan klassas som en ”standardlösning” eller normal installation, så diskuterar vi gärna hur vi kan lösa allt på bästa sätt.

Vi kan exempelvis ta in extern hjälp ifall väggen är extremt tjock och hård eller ge ett prisförslag med tillägg för längre rör och extra gasfyllning. Eller markstativ, om ytterväggen inte klarar att bära vikten av en ytterdel.

Och om resorna blir orimligt långa – då kan vi ofta rekommendera en lokal installatör på orten. Hör av dig så diskuterar vi fram en rimlig lösning.

Vad är maximalt avstånd mellan enheterna?

Det är vår rekommendation att inte gå över fem meter mellan innerdelen och utedelen. Rent tekniskt kan rören vara upp till femton meter långa – om vi fyller i extra gas.

Vi har alltid som ambition att hålla nere längden på rören och antalet skarpa böjar för att minska effektförluster i systemet. Maskinerna är fabriksfyllda med gas för ett avstånd på cirka sju meter, vilket innebär att längre ledningar kräver komplettering av köldmedia.

Måste jag anlita en egen elektriker?

En vanlig villavärmepump behöver ett jordat uttag med upp till 10 A ström.

Om det saknas en jordad kabel där värmepumpen ska placeras så kan vi lösa det mot ett mindre tillägg. Våra montörer har elbehörighet och det är smidigt att lösa alla eldragningar i samband med den övriga installationen.

Var bör innerdelen placeras?

Helst ska innerdelen sitta på en yttervägg, så att installationen blir snygg och diskret. Eftersom en luftvärmepump blåser ut varm luft med bra fart framåt, så bör den även få arbeta i husets längdriktning. Alternativt blåsa varmluften mot de rum där du vill ha det varmast (exempelvis vardagsrum).

En vanlig placering är över entrédörren eller i ett trapphus, för i en hall stör den minst och värmen kan ofta nå alla rum i huset. Vardagsrummet är ett annat bra alternativt – och i så fall gärna mittemot öppningen till resten av huset.

Om det finns en braskamin eller vedspis i huset kan det vara smart att placera värmepumpen i samma rum, så att den snabbt stänger av sin egen värmeproduktion när du eldar och istället hjälper till att sprida kaminens värme till resten av huset.

Om din luftvärmepump ska kyla effektivt måste det också övervägas innan installationen. Det är exempelvis omöjligt att kyla ett sovrum på övervåningen om värmepumpen sitter en trappa ner. Värme stiger; kyla sjunker.

Vi gör gärna ett kostnadsfritt och förutsättningslöst hembesök innan du beställer och då kan vi ofta ge flera förslag på placeringar.

Min sommarstuga ligger över femton mil från Örebro – kan ni montera där?

Ja, det kan vi. I dessa fall brukar vi debitera extra för resor till och från monteringsplatsen. Ett annat alternativ är att du köper utrustningen från oss och vi hjälper dig att hitta en lokal kylfirma som kan lösa monteringen.

Kostnadsfritt hembesök

Hittar du inte svaret?

Skicka frågan till oss, så besvarar vi den så fort vi kan.

Mejla din fråga

Kostnadsfritt hembesök

Fråga alltid en värme­pumps­expert om råd innan du bestämmer dig, så att det blir rätt värme­pump för just din fastighet.

Självklart förutsättnings­löst och kostnads­fritt inom hela Örebro län.

Ring Gustav:

019 760 24 75

Ring Gustav

Adress

Radiatorvägen 9, 702 27 Örebro

019 58 27 00
info@hemmastadd.se

Följ oss på sociala medier

Värmepumpsexpert